Hematoloji Laboratuvarında Dijital Görüntüleme

Mikroskop, hematoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarlarının ortak kullandıkları olmazsa olmaz bir araçtır. Belki de Dr Yücel Tangün’le  uzun yıllardır birlikte çalışmamızın başlıca nedenidir. İlk tanıştığımızda hastaların çevre kanı yaymalarını ve kemik iliği aspirasyonlarını inceleyerek tanı koyması beni oldukça etkilemişti. Önce hasta lamlarını  saklamış,  daha sonra da 1988 yılından itibaren Yücel B’in fotograf makinesi takılan mikroskobu ile hücreleri tek tek bularak diapozitiflerini çekmeye başlamıştım. Bugün kanbilim.com hematoloji atlasını oluşturan birçok resim bu mikroskopta çekilmiştir.

Işığın üstatlarından olan Willard S. Boyle ve George E. Smith 1969 yılında ilk defa dijital bir algılayıcı (sensör) kullanarak görüntüleme teknolojisinde çığır açmışlardır. CCD (Charge-Couple Device) adı verilen bu elektronik gözler dijital görüntülemenin değişmez bir aracı olmuş, fotografçılıkta da filmin yerini almıştır. Nobel Fizik Ödülü 2009 yılında ikiye bölünerek CCD teknolojisi için bu iki araştırıcıya ve haberleşmede yeni bir dönemi başlatan fiberoptik kablolar için de Charles K. Kao’ye verilmiştir.

Dijital kameraların sağladığı kolaylıkları fark edince, biz de dijital kameramızı bir adaptörle mikroskobumuza uyarlıyarak arşivimizi zenginleştirmeye devam ettik.

Işık mikroskobu ve Cellavision DM8 dijital mikrskop, sağ üst köşede CCD kamera görülmekte

Işık mikroskobu ve Cellavision DM8 dijital mikroskop. Sağ üst köşede sistemin CCD kamerası görülüyor.

Ancak 2008 yılında CellaVision DM-8 çevre kanı yayması inceleme sistemini kullanmaya başlamamızla elde ettiğimiz görüntülerin kalitesi inanılmaz derecede arttı. 2012 yılında da kemik iliği ve vücut sıvılarını inceleyen otomatik görüntüleme sistemi CellaVision 1200’ü kullanmaya başladık. Bu sistemlerle ilgili ayrıntılı bilgi www.cellavision.com sayfasından elde edilebilir.

Cellavision DM8 ekranı ekran görüntüsü

Cellavision DM8’in ekran görüntüsü.

Otomatik dijital mikroskop sisteminin  (CellaVision) sağladığı avantajlar

  1. Mikroskop başında harcanan zamanı kısaltmaktadır.
  2. Lökositlerin yüksek oranda (%97) doğru ön sınıflamasını yapmaktadır.
  3. Dijital olarak elde edilen görüntüler uzaktan uzmanlar tarafından incelenebilmektedir. Sistem telepatolojiye de olanak sağlamaktadır.
  4. Eritrosit morfolojisini incelemek ve tahmini trombosit sayısını görüntülerden bulmak için kolaylıklar sunmaktadır.
  5. Görüntüler arşivlenmekte ve istendiğinde eğitim ve araştırma için kullanılabilmektedir.
  6. İşlemler belli bir standartta yapıldığından kalite güvencesi sunmaktadır.

Mikrobiyolog Aykut Köroğlu

zp8497586rq
Bu yazı Işık Mikroskobu kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.