Okurlarımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını Kutlarız

Kurtuluş savaşının ilk adımının atıldığı 19 Mayıs 1919’un 94 üncü yıldönümü kutlu olsun!… İlkokul yıllarım Samsun’da geçti. Görkemli Atatürk anıtının bulunduğu parkın –günümüz parklarından çok daha çiçekli, ağaçlı ve bakımlıydı – önündeki Tütün  (Reji) iskelesinde başlayan 19 Mayıs törenleri çocukluğumun en güzel anıları arasındaki yerini korumayı sürdürüyor. İskeleye siyah bir perde gerilir, takalarla, mavnalarla denizden gelen Bandırma vapuru yolcuları bu perdeyi yırtarak kıyıya ayak basarlardı, Daha sonraki yıllarda gene Samsun’da  19 Mayıstan önce yapılan bir diğer etkinlikte, aynı iskelede atletlere teslim edilen al bayrağımız Amasya, Sıvas, Erzurum, Erzincan, Kayseri güzergâhını izleyerek  sonunda Ankara hipodromundaki 19 Mayıs töreninde Cumhurbaşkanına sunulurdu.

ata

Atatürk anıtı, Ulus Ankara

19 Mayısın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanması 20 Haziran 1938 gün ve 3466 sayılı yasa ile başlamıştır. 12 Eylül cuntasının 7 Mart 1981’de çıkardığı bir yasa ile bu ulusal bayramımızın adı, nedendir bilinmez,  “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir. Daha sonraları türban tartışmaları ile birlikte genç kızlarımızın stadyum gösterilerindeki giysileri eleştiri konusu oldu… 2012’de Milli Eğitim Bakanlığının okullara gönderdiği bir yazı ile havaların soğukluğu, öğrencilerin üşümemesi gerekçe gösterilerek okul törenleri kaldırıldı… Bir ay kadar önce Aykırı Sorular TV programında “yetmez ama evetçi” bir “âkil kadın” bazı köşe yazarlarının bir süredir savunduğu görüşlere katılarak 19 Mayıs spor gösterilerini komünist ülkelerdeki törenlere benzetti…Mussolini'nin faşist gösterilerine benzetenler de az değil… En sonunda birden gelişen soğuk algınlığı bir devlet büyüğümüzün 2013 yılı 23 Nisan resmî törenine katılmasını engelledi…Bu yıl 19 Mayıs Silikon Vadisi'nde mi kutlanıyor?
essay help online
Değerli kanbilimciler; bizler 19 Mayıs Bayramınızı çalışma arkadaşım Aykut Köroğlu’nun Ankara, Ulus’daki Zafer Anıtı fotoğrafı ile kutlamak istiyoruz. Bu fotoğraf Türk Hematoloji Derneği (THD)'nin tarihî günlerinden birinde çekilmiştir. 23 Ekim 2011’de Ankara Sheraton Oteli Kongre Merkezinde çekişmeli geçen THD Genel Kurul seçimleri tamamlandıktan sonra, güneş batmaya hazırlanırken…

Samsun Atatürk anıtı

Atatürk Anıtı, Samsun

Samsun ve Ulus’daki anıtlar, ülkemizdeki daha birçok Atatürk anıtı gibi, Avusturyalı yontucu Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. Türk hükümetinin davetlisi olarak 1925-1938 yıllarında ülkemizde kalan Krippel’e Atatürk birçok kez poz vermiştir. Samsun anıtında Atatürk şaha kalkmış bir atın üzerindedir. Kaideyi atın arka ayakları ve kuyruğu oluşturur. Sağ eli kılıcının kınındadır. Batı’ya, yurdumuzu işgal eden düşmana doğru bakmaktadır. Kurtuluş savaşı başlayacaktır. Ulus Zafer anıtında ise mareşal giysileri ile “Sakarya” adlı atının üzerindedir. Atın artık dört ayağı da yere basmaktadır. Bir savaşçı gibi değil, bakışlarını ileriye – gene Batı’ya – çevirmiş bir önder konumundadır. Kuruluş’u tasarlamaktadır (Krippel ile ilgili bilgiler Vikipedi’den sağlanmıştır).

YT 16. 5. 2013

765qwerty765
Bu yazı Dinozorun Penceresi kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Okurlarımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını Kutlarız için 3 cevap

  1. Seylan der ki:

    İki Atatürk anıtının farklı anlamları ve bizlerde uyandırdığı duygular açısından yazınızda Samsun’daki anıtın da fotoğrafını görmek isterdim. Belki bu yorumun altına konabilir. Önceden teşekkürlerimle.

  2. zeynep der ki:

    Böyle anlamlı ve önemli bir günde 19 mayıs gösterilerini bile yaptırmayan zihniyete rağmen verdiğiniz mesaj için yüreğinize sağlık.

Yoruma kapalı.