Türk Hücresi

Henüz emekleme döneminde olan kanbilim.com’a ilginin son günlerde arttığının farkındayız. Bu durum hem bizi sevindiriyor, hem de daha çok çalışmamız gerektiği konusunda uyarıcı etki yapıyor. Bu arada bazı dostlarımız çalışma arkadaşım Aykut’un ana sayfaya yerleştirdiği logonun anlamını merak ediyor. Lenfosit ve plazma hücresi özellikleri taşıyan bu limona benzer hücrenin burada ne işi var ki?

logo_48x48

Kanbilim.com nasıl yeni bir Türk hematoloji sitesi ise, bu hücre de bir Türk hücresi’dir. Wilhelm Türk (1871-1916) Alman hematoloji okulundan tanınmış bir isim.Viyanalı. Bu hücreleri 1898 yılında tanımlamış. Çalışmasının başlığı Türkçeye “Akut infeksiyon hastalıklarında kan hücrelerinin davranışı üzerine klinik araştırmalar” şeklinde çevrilebilir. Hücrelere irritasyon lökositleri adını vermiş. Bugün de literatürde “Türk’ün irritasyon hücreleri” olarak anılıyor.

Sakın yanlış anlaşılmasın! Logomuzla kimseyi irrite, rahatsız etmek niyetinde değiliz. Amacımız kan hastalıklarına birazcık ilgi duyanları bilgilenme ya da bilgilerini yenileme konusunda uyarmak. Tıpkı günümüz immünoloji kavramlarına göre Türk hücrelerini “uyarılmış lenfositler” olarak kabul etmemiz gerektiği gibi.

Sitemizde yeni yer alan “Mini Kan Atlası” bölümünde B lenfosit kökenli Türk hücrelerine ulaşabilir, onları infeksiyöz mononükleozda görülen T lenfosit kökenli reaktif lenfositlerle karşılaştırarak inceleyebilirsiniz. İlginçtir; bildiğiniz gibi, Epstein-Barr virusu (EBV) B lenfositlere bulaşır. Ancak çoğalarak tepki gösterenler T lenfositlerdir.

Mini Kan Atlası

Bize gelen e-postalar Atlas sayfalarının beğenildiğini gösteriyor. Bu ilgiden cesaret alarak yakında yayımlanacak bir iç hastalıkları kitabı için hazırladığımız 32 sayfalık hematoloji atlasını “Mini Kan Atlası” adı ile şimdiden buraya, “Laboratuvar” menüsüne taşımayı uygun bulduk. Diğer Atlas yeni mikrofotolar ve daha ayrıntılı açıklamalarla gelişimini sürdürecektir. Hatta, belki ilerde sizlerin de değerli katkıları ile beslenerek.

Olgu Sunumu

Özellikle genç arkadaşlardan aldığımız e-postalar “Olgu Sunumu” bölümünü yararlı bulduklarını belirtiyor ve düzenli aralıklarla sürmesini öneriyorlar. Hiç kuşkuları olmasın! Biz de tamamen aynı kanıdayız. Bu kez sizlere kronik hemolitik anemili bir hasta sunuyoruz.

En iyi dileklerimizle…

Yücel Tangün 15 Mart 2007

Bu yazı Dinozorun Penceresi kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.