Retikülosit ve Polikromazi

Retikülosit ve polikromazi

Retikülosit ve polikromazi: Retikülositler çekirdeksiz, ancak henüz tam olgunlaşmamış eritrositlerdir. Normal eritrositten biraz daha büyüktürler. Sitoplazmalarında henüz ribozom kökenli  RNA artıkları  bulunduğundan HGB sentezini sürdürürler. İlikte 3-3.5 gün  olgunlaştıktan sonra ÇK’ na çıkarlar. Dolaşımda tam olgun eritrosit halini almaları 1 gün sürer. Normalde dolaşan eritrositlerin kabaca % 1’i (% 0.5 -2.0) retikülosit evresindedir.

A) Sitoplazmadaki RNA kalıntıları parlak krezil mavisi ya da yeni metilen mavisi gibi boyalarla, yayma tespit (fikse) edilmeden  yapılan supravital boyama ile   görünür hale gelir (manuel=elle retikülosit sayımı). Bu hücrelere, içlerinde  ince iplikçik ve granüllerden oluşan ağsı bir yapının görülmesi nedeniyle retikülosit adı verilmiştir. Günümüzde retikülositler elektronik kan sayımı cihazları ile de sayılabilmektedir.

B) May-Grünwald –Giemsa (MGG) ile boyanmış yaymalarda  normal eritrositlerden biraz daha büyük  olan  retikülositler, eritrositler gibi tam pembe değil, biraz daha mavimsi  tonda boyanırlar (polikromazi). Sitoplazmada ribozomların (RNA) henüz tamamen kaybolmadığına işarettir.   Yukardaki  her iki yayma  retikülosit sayısı yüksek (retikülositozlu) hastalardan hazırlanmıştır. Akut kan kaybı ve hemoliz gibi durumlarda polikromazi ile karşılaşılır. Polikromazi ayrıca bir diseritropoez (eritrosit yapımında bozukluk) bulgusudur (örn MDS, miyelofibroz, miyeloftizik anemiler).

Bu yazı Eritrositler kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.