Parakorteks (foliküller arası alan) hiperplazilerinden virüs infeksiyonları (infeksiyöz mononükleoz, CMV; Herpes zoster) lezyonları ile, çiçek aşısı ve diğer aşıları izleyen lenfadenitler ve ilaç aşırı duyarlığı (ör. difenilhidantoin) lezyonlarının birbirlerinden ayırt edilmesi güçtür.
Çiçek aşısını izleyen lenfadenit
- Çiçek (aynı şekilde kızamık) aşısından 2 hafta sonra yaygın folikül hiperplazisi.
- İmmünoblastların yol açtığı benekli görünüm.
- Sinüzoidlerde damarsal reaksiyon.
- Karışık bir infiltrasyon (eozinofil, plazma hücresi ve mast hücreleri).
- Parakortikal folikül hiperplazisi olabilir.
İnfeksiyöz mononükleoz (Resim 1-3)
Tanı klinik ve laboratuvar verilerine dayanır.
- Erken dönem: reaktif foliküller.
- Geç dönem: parakorteksin (bazen burada hiç folikül görülmez) tek ve iki çekirdekli immünoblastlarla tutulumu. Kimi kez immünoblastlar lenfositlerin arasına serpilmiştir (benekli görünüm).
- Reed-Sternberg benzeri hücreler: çekirdek zarına yakın yerleşmiş bazofilik çekirdekcikler ve amfofilik boyanan sitoplazmada belirgin bir ayla (hale) alanı (amfofilik: hem asit, hem de bazofilik boyanan).
Sézary sendromu
Kıvrımlı ya da serebriform (beyin girintilerini andıran) çekirdekler. Sıklıkla parakorteksden başlar.
Disproteinemili anjiyoimmünoblastik lenfadenopati (Resim 4-5)
Yaygın lenfadenopati, hepatosplenomegalı, anemi ve hipergammaglobülinemi. T hücreli immünoblastik lenfomalarla sonlanır. Kötü prognozludur.
- Yaygın immünoblastik infiltrasyon ile birlikte dallanan, kalın duvarlı damarlar ve çeşitli iltihap hücreleri.
- İnterstisyumda PAS pozitif eozinofilik proteinimsi madde birikimi.
- Germinal merkezler yok olmuştur.
Disproteinemili anjiyoimmünoblastik lenfadenopati |
Frizzera ve ark. tarafından 1974’de tanımlanmıştır. Daha çok ileri yaşlarda görülen hastalık, ateş, terleme, kilo kaybı, yaygın adenomegali, hepatosplenomegali, anemi (oto-immün hemolitik anemi sıktır) ve bazen geçici deri döküntüleri ile kendini gösterir. Bütün bu bulgularla Hodgkin lenfomasını yakından taklit eder. Şiddetli poliklonal gammaglobülin artışı önemli bir laboratuvar bulgusudur. Çoğu kez T hücreli immünoblastik lenfomaya dönüşen hastalık ölümcül gidişlidir. Literatürün ilk olgularından biri 1974’de tarafımızdan (Y T) bildirilmiştir (Lancet, 1974, i,1345-46, letter). Bu olgunun değişik özellikleri; kemik iliğinin de yaygın bir şekilde tutulmuş olması, serumda poliklonal Ig artışı yanında serum ve idrarda monoklonal λ hafif zincirlerinin bulunması ve düz kas antikorlarının pozitifliği idi. |